Friday, 20 January 2012

ALHAMDULILLAH... SEGALANYA BERJALAN LANCAR...



~ SaLaM SemuaNya... SekARang Mau uPDatE bLog Lagi.... hehehe... semalam saya ada cakap kan yang saya rasa malu nak ke kelas di sebabkan bekas chickenpox kat muka saya.... Hari ini saya cuba beranikan diri tau... Saya datang ke kelas juga... :D
~ Kelas mula pukul 8.30 pagi tadi.. saya bersiap pukul 7.30.. awal kan..hehe... semangat... Mau p kelas selepas 2 minggu cuti... Tapi w/bagaimanapun... kerisauan tetap ada dalam fikiran... Takut xda nak kawan ke... kena kutuk ke... tapi alhamdulillah... Kawan2x semua baik... Siap tanya kabar lagi... :D.. mAdam pun baik.... dia senyum je n cakap baik dengan saya... :D
~ Rupanya kawan2x xla seperti yang saya fikirkan... ALmaklumlah... Belum biasa kan... Alhamdulillah mereka semua baik.... saya happy utk hari ini... Pengajaran disini... Janganlah berburuk sangka.... hehehe... 

Suka Baca?Like N Komen Je.. :D

Sunday, 8 January 2012

1st time nampak menara KLCC&menara berkembar petronas.. :D



~ Assalamulaikum... hahaha... update blog lagi... korang mau tau ka?? jakun btl aq ari ni tau... pertama kali nampak menara KLCC n Menara Berkembar Petronas... Hahaha.... uiii...macam nda percaya oo... dekat btl tmpt aq blajar ni dgn tmpt yg popular ni../.. aduuiii... terharu aq... macam mimpi pun ada... nda sangka yg d tV d tengok selama ni kini berada di depan mata... aduiiiiiiiii.... jakunnya aq..hahahaha..... aiii... rupanya aq d k.l suda oo... hahaha...terharunya,...hehhehe...

Suka Baca?Like N Komen Je.. :D

Hari Terakhir Orientasi Institut Profesional Baitulmal :)



~ Assalamualaikum semuanya... Hari ni last day orientasi kami... :) 06/01/2012(jumaat) Aiii.. Ni kali lagi awal bangun... Pukul 4 lagi... huhuhuhu...
~ Nak tau kenapa disuruh awal? actually ada aktiviti Qiamulail... Bestnya... :D/ ..tP blum bleh lagi aq ikut... huhu.. :( xpala... Lepas 2 diteruskan la dengan solat subuh... :) sementara yg lain ni solat.. kami yg xdapat solat ni dsuruh p lobi aspuri... kami d bagi ceramah... tentang apa pun aq nda igt suda... coz time 2 aq tido.... hahahaha... lgsg nda mendengar... nasib ja fasi 2 x pemarah n yg baik hati... anu bha... btl2x nda tahan suda mengantuk..huhu... kaki lagi sakit... huhu... :( Lepas da habis ceramh 2... macam biasa la... Riadah pagi... Ni kali aq xdpt ikut... :( aq punya kaki terlalu sakit n x mampu mau buat aktiviti... tpksa la tgk ja kwn lain..huhu.. :(
~Selepas saja aktiviti riadah 2.. seterusnya ada taklimat mengenai biasiswa baitulmal... Uiii...begagar bha badan sebelum temuduga... hahahaha... org yg bagi temuduga pun garang... betambah la takut..hihi.. sementara menunggu giliran.... macam2x la aktiviti lain.. best2x tau... ada 1 student 2 boleh tahan oo.. leh jadi pakar motivasi... rasanya org sarawak kot.. minat plak aq... tp bukan jatuh cinta pun..hahahahha. lepas da habis 2... mula la temuduga... macam2x la soalan aq ditanya... harap2x dapat la... amin... Aq btl2x harapkan biasiswa ni..huhu...
~ Lepas dah habis aktiviti 2.. diteruskan la dengan taklimat kaunseling... Lucu2x owh pakar kaunselingnya.. hensem g 2... hahahaha.... Lepas taklimat 2... barulah acara penutupan d sertai dengan taklimat CEO IPB... lucu2x orgnya n peramah.... :) cina muslim.. :) mr lee nama dia... cara dia bercakap pun .. boleh tahan oo..  rupanya IPB ni popular tau d k.l... artis pun slalu datang sini... :D yg paling untung ada 2 org plajar dapat masuk surat kabar utusan malaysia.. jeless.... hehhe... xpala.. rezeki dorg... emm ... Lepas jak amanat 2...bacaan ikrar... macam biasa... aq pun besemangat juga masa baca ikrar.. mau jd pelajar cemerlang insyaALLAH... Lepas dah habis semua 2... berakhirlah orientasi... Kami bersalaman dengan fasi.. Pas 2 balik la.hehehe...
~ MULAI HARI INI.. AKU BULATKAN TEKAD... AKU AKAN JADI PELAJAR TERBAIK!! AKU TIDAK AKAN ULANGI KESILAPAN LAMA!! AKU PASTI BOLEH!! INSYALLAH.... Amin... :)

Suka Baca?Like N Komen Je.. :D

Hari Kedua Orientasi Institut Profesional Baitulmal :)


~ Assalamualaikum semua.... :) Hari ni hari ke 2 orientasi... 05/01/2012(khamis).... Hehehehe.... Disambung lagi... awal bangun ni kali.. hahahaha... jam5 lagi... adui... nda biasa oowhh...hehehehe....
~ Aktiviti awal pagi dimulai dengan solat subuh berjemaah d surau... Tp malangnya aq xdapat join... Fhm2x la.. hehe... Pas 2 aktiviti diteruskan la dengan Riadah pagi.. hehehe..... Riadah ni yang best... macam2x aktiviti... Tapi penat la.. Hahaha.... Mula2x skali d suruh berlari round baitulmal 2x... hehehe... penat oo.. tp tpksa la.. ok juga 2.. hehe... Lepas dah aktiviti 2 ada la aktiviti lain yg best.. disuruh cari pasangan la... pegang ntangki la...baring la.. hahaha... gila kan.. tp best la.... Yg aq paling x lupa dlm aktiviti ni kan... ada pmpuan semenanjung cakap suara aq macam stacy...hahahha..bangga ni... kikiki... :p
~ Lepas aktiviti 2.. diteruskan la dengan aktiviti taklimat jabatan kewangan n urus bangunan... yg ni ok la.. byk juga la ilmu d dapat... Lepas 2 taklimat unit peperiksaan,makmal komputer n akademik lagi... seterusnya taklimat juga mengenai perpustakaan... Semuanya ok la... cuma agak mengantuk la... heehehe... 


~ Lepas aktiviti 2... diteruskan la dengan aktiviti taklimat lagi,...eee... hehhe... tapi biarlah... bukan slalu pun..hihihi.... 1st taklimat program pgajian la mgikut kos masing2x... kos aq perlu lulus semua baru leh sambung,...huhuhu.... InsyaALLAH aq akan buat yg terbaik... n kesilapan lama xkan berulang lagi... :D... Doakan la juga saya ya.. :).. Selepas taklimat 2... taklimat diteruskan lagi dengan taklimat hal ehwal pelajar... taklimat ni tenteng apa2x la bantuan pelajar,masalah pelajar n sebagainya... :) 


Lepas taklimat 2... aktiviti d teruskan la dgn solat asar.. spt biasa.. :) selepas selesai solat asar... adalah riadah petang... ni gila... d suruh lompat bintang.. hahaha... penat... kurang asam btl.... selain 2 d suruh buat barisan bjenis2x..ni pn best...hehehe... pas 2 d suruh guna kain sarung lagi untuk sambut belon n bhumban2x..hahaha... tp yg paling best la... d suruh tutup mata kunun kami coz ada hadiah... dia kira sampai 3 baru leh buka mata... skali kami da buka mata.... dihumban kami pakai belon n disiram air.. kurang asam kan... hahhaha... tp sket ja aq kena..... ee.... tp best bha... kenangan terindah juga ni...hihihi.... Selepas 2 solat isyak la... mcm biasa... :)

~ Selepas daripada aktiviti e2, taklimat la diteruskan lagi... Taklimat mengenai penginapan n kebajikan.... so lau ada masalah asrama n kebajikan.. semuanya merujuk la dengan unit ni... :)
lepas jak taklimat... ada la game... d suruh nyanyi n buat gaya... ee... best tau... tp xtau mau ckp mcm mna...hehehe... Lepas 2 berakhirlah aktiviti... terpaksa tido lewat tau... pukul 1 bru dpt tido...huhu... :( esok orientasi lagi....  :) last day dah,.. :)


Suka Baca?Like N Komen Je.. :D

Wednesday, 4 January 2012

Hari Pertama Orientasi Institut Profesional Baitulmal :)




~ Assalamualaikum semua.... Hari ni hari pertama saya memulakan orientasi sebagai student Institut Profesional Baitulmal... :) Tarikh hari ni 04/01/12(Rabu) ...
Orientasi hari ni bermula dari jam 6pagi hingga 11 malam... Xla penat sangat... cuma mengantuk sikit ja coz xcukup tidur... Huhu.. Tp xpala.... Bukan selalu pun... :) Just hari ni sampai jumaat je(06/04/2012)~ ACara dari awal pagi adalah pendaftaran... 6am-9am.... Sy pun terlibat sama la... :) Hehe... cuma segan la coz kat sini semua org semenanjung... Saya jauh dari sabah... :) Dalam proses pendaftaran alhamdulillah semuanya berjalan lancar... :) Dari pengurusan pendaftaran,no matrix,kewangan,perpustakaan,pmbukaan akaun bank rakyat n asrama, semuanya bejalan lancar... Malangnya saya nda sebilik dgn adik sy... :( Terpaksa berdikari sendiri la nampaknya... :( Xpala... Its ok... :)

~ Selepas selesai pendaftaran,adalah d berikan masa rehat sikit.. sampai pukul 4... ambil la kesempatan utk mengemas2x,makan n tidur.. :D... selepas dah cukup tidur,, arientasi disambung lagi dengan taklima MIS yg terletak kat LT2... :) Dalam taklimat 2,xda la apa2x pun... just memberitahu segala acara yg diadakan sepanjang orientasi n perkenalan dengan para fasilitator.. :) Semua da senior... Tp malangnya adik saya lagi semua.... Hahahaha.. Malunyerrrr.... :( Xpala... Biarlah... Buat tak tau je... hehehe.. :D

~ Selepas 2, d beri rehat la dari pukul 5 sampai pukul6.. Sy ambil la kesempatan 2 untuk makan kali ke 2... hahahaha... kuat makan btl kan saya.. nda taulah ni nnt... bgemuk ka juga.. hahahaa.. Selepas da cukup rehat,orientasi d mulakan dengan acara solat maghrib,tazkirah n solat isyak... Tp sy xdpt solat... fhm2x ja la... hihihihii... Tp kami ada acara sdiri utk yg xdpt solat.. Kami d beri ceramah la tentang ilmu,kejayaan n macam2x lagi... Yg saya xdpt lupa,soalan mengenai kenapa perniagaan francais cthnya KFC n McDonald slalu dapat utk banyak.... Nak tau jwpnnya?? jwpnnya adalah sbb dorg ikut sunnah nabi... emmmm... sy pn terfikir juga time 2... napa dikatakan sunnah nabi??? rupanya jawapan sbnr ada dlm tagline KFC n MCDONALD 2... KFC tagline "sedap hingga menjilat jari" kan.. Bukan ka mjilat jari sunnah nabi??? hihi... Begitu juga dgn mcdonald... Tagline dai "Gambar senyum" senyum 2 bukan ka salah satu sunnah nabi?? hihi... skg da dpt kwpnnya kan... :) hihihi.. 

~ Selepas acara 2... diteruskan lagi la dengan acara pengenalan MPP,JPPA n LDK... tP MPP xdpt dtg la... dgantikan dgn 2 org plajar cemerlang IPB yg berjaya skg ni... Byk perisiannya... Yg sy xkn lupa dia cakap,, jangan salahgunakan harta zakat... nanti xda berkat.. :) selain 2 jangan suka kutuk lecturer juga.... :) Selanin ceramah 2 org pelajar 2... Adalah LDK yg diadakn... perkenalan dengan pelajar lain... :) Adik2x semua.. Tp yg sy nda lupa fasi 2 bha... Hensem.. Hahaha... Cair tengok... hihihi... xdalah... gurau ja... :) tp kira ok juga la orientasi hari pertama ni...xtau plak esok... huhu... 
Ok la... Ni jelah dulu coretan malam ni... lewat suda ni... esok mau bangun awal lagi... Pukul5.. :( Huhu... Awal orientasi... K la... Gud nite all.. Assalamualaikum... :)

Suka Baca?Like N Komen Je.. :D

Monday, 2 January 2012

Me As a Student Institut Profesional Baitulmal



~ AssaLamualaikum all.... hari ni sy updated blog lagi... Just mau cerita perkembangan terbaru sy... :)
~ Sekarang saya berada di Kg.pandan Kuala Lumpur... Sy jadi salah seorang student kat Institut Profesional Baitulmal... :( Alhamdulillah... :) 
~ Tapi walaubagaimanapun... Sy tetap juga merasa sedih... Rindu dgn suasana kat kampung... Rindu kucing2x sy, rindu family saya... rindu pekan Beluran... Huhu... Rindu semuanya... :( rasa macm nda sanggup mau tggalkan kampung halaman... :( Tapi apa boleh buat,semua ni kemahuan mak sy... :( Kesian dia.. Mw btl tgk anaknya berjaya... Huhu... :)
~InsyaALLAH sy akan cuba la buat yg trbaik... Semua rakan2x doakan la sy juga ya... :) Hari ni orientasi belum bermula lagi... 4hb nanti... InsyaALLAH sy akan update blog juga... :)
~ Tapi 2la... 1st day hari ni kat sini terpaksa tido kat bawah... :( hehehe... lambat urus asrama... tp xpe... malam ni je...esok ada bilik sendiri dah.. :)hehehe.. Happy juga la...tp sedih yg banyak... Hehehe... Buat masa ni kawan2x ok juga... tp semua org semenanjung la.. Bikin segan juga... Hihihi... xpa... sy cuba biasakan diri... :)
~ Ni ja la dulu coretan hari ni... :) nanti orientasi saya sy cerita lg ok... :) Assalamualaikum.. :) 


Suka Baca?Like N Komen Je.. :D

Copyright@Segalanya yang tertulis di blog ni Hak milik CT Rafiah